Diyabetsiz hayat için iki öneri: Doğru beslenme ve egzersiz

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 15.11.2022 - 14:53, Güncelleme: 15.11.2022 - 13:07 1005+ kez okundu.
 

Diyabetsiz hayat için iki öneri: Doğru beslenme ve egzersiz

Diyabetsiz hayat için iki öneri: Doğru beslenme ve egzersiz
Her yaş grubunda ortaya çıkabilen diyabet, hastaların yaşam kalitesini düşürüyor. Doğru beslenme ve egzersiz ile diyabet riskinin azaltılabileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Büşra Çakır, "Yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet hastalığının görülme sıklığını azalttığı kanıtlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları kazanarak ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastası olma riski azaltılabilir" dedi.İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan diyetisyenler, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşları diyabet konusunda bilgilendirdi. Diyabete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla mavi giyinen diyetisyenler, İZGİM’in girişimci kadınlarına diyabet konusunda bilgilendirici broşürler dağıttı. Ayrıca İzmit’in sembolü olan Saat Kulesi, diyabete dikkat çekmek amacıyla mavi renkle ışıklandırıldı.Bu belirtilere dikkatDiyabet hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren İzmit Belediyesi Diyetisyeni Gizem Aydın, "Diyabet ya da şeker hastalığı pankreasın vücut içinde yeterli miktarda insülin üretememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Ağız kuruluğu, susama, yorgunluk, halsizlik, sık idrara çıkma tekrarlayan enfeksiyonlar, ayak yaraları ve bulanık görmek diyabet hastalığının belirtileridir" dedi.Riskli gruplarDiyetisyen Hilal Çetin de, riskli gruplara değinerek, "Aile bireylerinde diyabet öyküsü bulunanlar, beden kitle indeksine göre obezite sınıflandırılmasına dahil olan bireyler, hipertansiyon hastaları, gebelikte diyabet öyküsü bulunan bireyler, kalp ve damar hastalığı olan bireyler, kan yağları yüksek olan bireyler diyabet açısından riskli gruptadır. Diyabet hastaları böbrek hastalıkları, göz hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, sinir hasarı, diyabetik ayak ve kemik erimesi gibi sağlık problemleri yaşayabilirler" şeklinde konuştu."Doğru beslenilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalı"Diyabetten korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Diyetisyen Büşra Çakır ise "Yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet hastalığının görülme sıklığını azalttığı kanıtlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları kazanarak ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastası olma riski azaltılabilir. Bunun için beslenmede kompleks karbonhidratları tercih etmek ve lif alımını arttırmak gerekir. Beyaz ekmek, beyaz makarna gibi işlenmiş tahıllardan patates ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Ispanak, brokoli gibi nişastasız sebzeler, taze meyveler, bakliyatlar, kabuklu yemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tercih edilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.
Diyabetsiz hayat için iki öneri: Doğru beslenme ve egzersiz
Her yaş grubunda ortaya çıkabilen diyabet, hastaların yaşam kalitesini düşürüyor. Doğru beslenme ve egzersiz ile diyabet riskinin azaltılabileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Büşra Çakır, "Yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet hastalığının görülme sıklığını azalttığı kanıtlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları kazanarak ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastası olma riski azaltılabilir" dedi.
İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde görev yapan diyetisyenler, Dünya Diyabet Günü dolayısıyla vatandaşları diyabet konusunda bilgilendirdi. Diyabete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla mavi giyinen diyetisyenler, İZGİM’in girişimci kadınlarına diyabet konusunda bilgilendirici broşürler dağıttı. Ayrıca İzmit’in sembolü olan Saat Kulesi, diyabete dikkat çekmek amacıyla mavi renkle ışıklandırıldı.

Bu belirtilere dikkat
Diyabet hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren İzmit Belediyesi Diyetisyeni Gizem Aydın, "Diyabet ya da şeker hastalığı pankreasın vücut içinde yeterli miktarda insülin üretememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılmaması sonucunda ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. Ağız kuruluğu, susama, yorgunluk, halsizlik, sık idrara çıkma tekrarlayan enfeksiyonlar, ayak yaraları ve bulanık görmek diyabet hastalığının belirtileridir" dedi.

Riskli gruplar
Diyetisyen Hilal Çetin de, riskli gruplara değinerek, "Aile bireylerinde diyabet öyküsü bulunanlar, beden kitle indeksine göre obezite sınıflandırılmasına dahil olan bireyler, hipertansiyon hastaları, gebelikte diyabet öyküsü bulunan bireyler, kalp ve damar hastalığı olan bireyler, kan yağları yüksek olan bireyler diyabet açısından riskli gruptadır. Diyabet hastaları böbrek hastalıkları, göz hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, sinir hasarı, diyabetik ayak ve kemik erimesi gibi sağlık problemleri yaşayabilirler" şeklinde konuştu.

"Doğru beslenilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalı"
Diyabetten korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Diyetisyen Büşra Çakır ise "Yaşam tarzı değişikliklerinin diyabet hastalığının görülme sıklığını azalttığı kanıtlanmıştır. Beslenme alışkanlıkları kazanarak ve düzenli egzersiz yaparak diyabet hastası olma riski azaltılabilir. Bunun için beslenmede kompleks karbonhidratları tercih etmek ve lif alımını arttırmak gerekir. Beyaz ekmek, beyaz makarna gibi işlenmiş tahıllardan patates ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Ispanak, brokoli gibi nişastasız sebzeler, taze meyveler, bakliyatlar, kabuklu yemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların tercih edilmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.