Keleş: Vatandaşımızın Konuta erişimi her geçen gün zorlaşıyor
Keleş: Vatandaşımızın Konuta erişimi her geçen gün zorlaşıyor
“KDV sadeleştirilmesine inşaat malzemeleri de eklenmelidir”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş her geçen gün artan maliyetler ve güncel ekonomi verileri üzerinden inşaat sektörünün durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. KDV sadeleştirmesine inşaat malzemelerinin de eklenmesini talep eden Keleş, “İnşaat malzemelerinde KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini istiyoruz” dedi.
Başkan Keleş; 2013-2017 yılları arasında vatandaşın satın alma endeksinin en üst seviyeye ulaştığını ve bu dönemden sonra sektörün durumunun her geçen gün gerileyerek daha dip seviyelere ulaşması sonucunda inşaat sektörüyle ilgili birçok sorunu ortaya çıkarttığını, inşaat malzemelerine gelen fiyatlardaki artışın konut fiyatlarına da yansıyacağını, kentsel dönüşümü yavaşlatacağını, lokomotif sektör olan inşaatın taşıdığı 250 alt sektörün ve bundan vatandaşın da etkileneceğini belirtti.
SEKTÖRÜ BASKILAYAN 2 UNSUR
Ancak o günden bu güne geçen süre zarfında, sektörü 2 unsur baskılayarak mevcut tablonun ortaya çıkmasına neden oldu. 1.’si, maliyetlerin artması ve dolayısıyla konut üretimin yavaşlaması, 2.si ise vatandaşın alım gücünün düşmesi. Son yıllarda bu baskılara bir de arsa stoğunun yetersizliği ve maliyetleri de eklenince sektör çıkmaza girmiştir.
KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Ülkemiz ve şehrimizin deprem kuşağından da olması sebebi ile 6,5 milyon dönüşüm bekleyen yapı stoğumuz oluştu. 2012 yılında bu stoğu azaltmak ve konutları doğal afetlere daha dayanıklı hale getirmek üzere Kentsel Dönüşüm Yasası çıktı. Ancak üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen 6,5 milyon dönüşüm bekleyen konutumuzun sadece 1,5 milyonunu yenileyebildik.
ARTAN MALİYETLER SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ KESTİ
Dünyadaki pandemi koşullarının ülke ekonomilerine etkisi ve son dönemde ülkemizde yaşanılan döviz artışları ile inşaat temel malzemelerine yüzde 300 oranında zam yapılması inşaat sektörünün adeta önünü kesti. Artan girdi maliyetleri yeni inşaatların yapılmasını engelliyor, fiyatlar yükseliyor konut sorunu ortaya çıkıyor. Önümüzdeki dönemlerde konut fiyatlarında yüzde 100 ile yüzde 120 arasında bir artış beklemekteyiz. Vatandaşımızın ev sahibi olması gün geçtikçe daha zor hale gelmektedir.
İNŞAATÇILARIN TALEPLERİ
-Kamu müteahhitlerinin fiyat farkı için meclisten onaylanarak Sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda olan yasanın, meclise geri gönderilerek tekrar düzenlenmesinin, makul ve adil fiyat farkı ile süresinin uzatılması eğer bu mümkün olmuyor ise cezasız tasfiye hakkının tekrar değerlendirilmesini Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica etmekteyiz.
-Kamu ve Belediyelerimizin konut üretimi için arsa geliştirerek vatandaşlarımızın artan yüksek inşaat maliyetlerinden dolayı en azından arsa payı maliyetinin müteahhitlere uygun koşullarda sağlanması, artan maliyetlerde arsa payının en makul seviyeye düşürülmesi
-KDV uygulamasının sadeleştirmesinin olduğu bu günlerde inşaat malzemelerinde KDV oranının da %8’e düşürülmesini
-Tapu harçlarının toplamda %4’den %2’ye indirilmesi talep ediyoruz.
Vatandaşımızın temel hakkı olan konuta erişimini, artan maliyetler adına atılacak bu adımlarla en uygun hale getirileceğini düşünüyoruz.
Saygılarımızla;
KOCAELİ MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ BAŞKANI
İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
OĞUZHAN KELEŞ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.