TİGAD’dan “Basın Bayramı” mesajı

Gündem 24.07.2021 - 12:19, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:24 3045+ kez okundu.
 

TİGAD’dan “Basın Bayramı” mesajı

“TİGAD’ın yasa teklifi basındaki sorunları sona erdirecektir”Okan Geçgel: Basında tasarruf tedbirlerinin gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz
Okan Geçgel: Basında tasarruf tedbirlerinin gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.   Okan Geçgel’in mesajı şöyle; “Basında sansürün kaldırıldığı tarih olan 24 Temmuz 1908, çağdaş, demokratik ve tarafsız basın için milat olarak kabul edilir. Haber alma ve haber yayma özgürlüğünün temsili olan 24 Temmuz; tarafsız, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevini üstlenen gazetecilere de demokrasiyi güçlenme sorumluluğunu tekrar hatırlatması açısından önemlidir. Evrensel basın ilkelerini benimseyen basın kuruluşları, kamuoyunun yanlış bilgilerle yönlendirilmesini de önlemektedir.     Basın için kırmızıçizgiler; özgür, tarafsız ve objektif yayıncılık, ülke menfaatleri, kamu düzeni, toplumsal değerler ve mesleğin etik kurallarıdır. Bunların göz ardı edilerek yayıncılık yapılması, toplumda basına güveni sarsmaktadır.“İnternet medyasında denetimsizlik bilinçli dezenformasyon oluşturuyor”Bu noktada internet gazeteciliği daha büyük önem arz etmektedir.   Geleneksel medyaya göre daha kısa sürede daha geniş kitleleri etkileme özelliği olan internet gazeteciliğinde yasal boşluklar ve denetimsizlik, bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Ayrıca, bazı mihrakların kontrolündeki haber portalları toplumda bilinçli dezenformasyon oluşturmaktadır. TİGAD olarak internet gazeteciliği odaklı bu tür sorunların çözümü için hazırladığımız ve TBMM’deki siyasi partilere sunduğumuz yasa teklifi önerilerinin yasalaşması için ısrarcı olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Bu önerilerin yasalaşması halinde basında sansür, denetimsizlik, dezenformasyon ve personel sorunları gibi birçok sorunun sona ereceğine inanıyoruz.   “Tasarruf tedbirlerinin tekrar gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz” Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan ‘tasarruf tedbirleri’ genelgesinde yer alan ve özellikle yerel medya kuruluşlarını olumsuz etkileyen maddeler, basın mensupları arasında büyük hayal kırıklığı oluşturmuştur. Pandemi döneminde canı pahasına kamu görevini yerine getiren gazeteciler, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek çıkmaza sokulmuştur. Özellikle yerel ve bölgesel yayın yapan birçok medya kuruluşu, kamu ilanlarının kesilmesi gibi tedbirler sebebiyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaktadır. Bu sebeple tasarruf tedbirlerinde basını olumsuz etkileyen maddelerin tekrar gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz.   Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Bu duygu ve düşünceler ile tüm meslektaşlarımın bu anlamlı günlerini kutluyorum.”
“TİGAD’ın yasa teklifi basındaki sorunları sona erdirecektir”Okan Geçgel: Basında tasarruf tedbirlerinin gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz

Okan Geçgel: Basında tasarruf tedbirlerinin gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz
İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Genel Başkanı Okan Geçgel, “24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

 


Okan Geçgel’in mesajı şöyle; “Basında sansürün kaldırıldığı tarih olan 24 Temmuz 1908, çağdaş, demokratik ve tarafsız basın için milat olarak kabul edilir. Haber alma ve haber yayma özgürlüğünün temsili olan 24 Temmuz; tarafsız, doğru ve gerçek haberlerle kamuoyunu aydınlatma görevini üstlenen gazetecilere de demokrasiyi güçlenme sorumluluğunu tekrar hatırlatması açısından önemlidir. Evrensel basın ilkelerini benimseyen basın kuruluşları, kamuoyunun yanlış bilgilerle yönlendirilmesini de önlemektedir.

 

 

Basın için kırmızıçizgiler; özgür, tarafsız ve objektif yayıncılık, ülke menfaatleri, kamu düzeni, toplumsal değerler ve mesleğin etik kurallarıdır. Bunların göz ardı edilerek yayıncılık yapılması, toplumda basına güveni sarsmaktadır.“İnternet medyasında denetimsizlik bilinçli dezenformasyon oluşturuyor”Bu noktada internet gazeteciliği daha büyük önem arz etmektedir.

 

Geleneksel medyaya göre daha kısa sürede daha geniş kitleleri etkileme özelliği olan internet gazeteciliğinde yasal boşluklar ve denetimsizlik, bilgi kirliliğine yol açmaktadır. Ayrıca, bazı mihrakların kontrolündeki haber portalları toplumda bilinçli dezenformasyon oluşturmaktadır. TİGAD olarak internet gazeteciliği odaklı bu tür sorunların çözümü için hazırladığımız ve TBMM’deki siyasi partilere sunduğumuz yasa teklifi önerilerinin yasalaşması için ısrarcı olduğumuzu hatırlatmak isteriz. Bu önerilerin yasalaşması halinde basında sansür, denetimsizlik, dezenformasyon ve personel sorunları gibi birçok sorunun sona ereceğine inanıyoruz.

 


“Tasarruf tedbirlerinin tekrar gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yayımlanan ‘tasarruf tedbirleri’ genelgesinde yer alan ve özellikle yerel medya kuruluşlarını olumsuz etkileyen maddeler, basın mensupları arasında büyük hayal kırıklığı oluşturmuştur. Pandemi döneminde canı pahasına kamu görevini yerine getiren gazeteciler, tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek çıkmaza sokulmuştur. Özellikle yerel ve bölgesel yayın yapan birçok medya kuruluşu, kamu ilanlarının kesilmesi gibi tedbirler sebebiyle faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaktadır. Bu sebeple tasarruf tedbirlerinde basını olumsuz etkileyen maddelerin tekrar gözden geçirilmesi talebimizi ısrarla yineliyoruz.

 


Türk basını tarihin her döneminde milletin gözü, kulağı, sesi olma ve kamuoyunun haber alma hakkına katkıda bulunma görevini ilkeli ve tarafsız gazetecilik anlayışı içerisinde başarı ile yerine getirmiştir. Bu duygu ve düşünceler ile tüm meslektaşlarımın bu anlamlı günlerini kutluyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.