Parola 555K

Söyleşi 20.06.2019 - 13:49, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 6972+ kez okundu.
 

Parola 555K

'Tarihe şirk koşanlara inat, yazmaya ve anlatmaya devam edeceğiz'
'Parola 555K: Bir Baskaldırının Sıradışı Öyküsü' kitabının söyleşi ve imza günü İzmit'te gerçekleştirildi. Bülent Ulus ve Hakan Güngör'ün kaleminden, Demokrat Parti döneminde düzenlenen ve Cemal Süreya, Altan Öymen gibi isimlerin başlatanlar arasında yer aldığı "555K" eyleminin perde arkasını anlatan "Parola 555K: Bir Başkaldırının Sıra dışı Öyküsü" kitabı, Kor Kitap etiketiyle raflarda yerini almıştı. Kocaeli Dayanışma Akademisi, Hayat Bilgisi Okulu'nda gerçekleştirilen söyleşi ve imza gününde ilk olarak konuşan yazar Hakan Güngör kitabı yazmaya Cemal Süreya'nın 555K şiirindeki" "Şimdi biz sessizce yan yana geliyoruz ve çoğalıyoruz" dizesinin vesile olduğunu belirtti. 555K eyleminşn kitaplarda bir iki cümle ile anlatıldığını söyleyen Güngör, "O dönem açısından çok önemli bir eylem. Ancak darbenin yaşanması ile göz ardı edilmiş. Bugün bile bahsedilirken çarpıtılarak bahsediliyor" dedi. Döneme tanıklık edenlerle konuşup, dönem yazılarını okudukça kitap için iştahlarının arttığını belirten Güngör, eyleme kadar olan süreci anlatarak "Türkiye'de hürriyet isteyen öğrenci hareketinin ilk eylemi ve bugün de tanıdığımız pek çok ismin ilk politik eylemi diyebiliriz. Dönemi düşündüğümüzde bir hürriyet talebi var, gençler bu taleple yan yana geldi" dedi. Kitabı yazmadaki düşüncelerini "Tarihe şirk koşanlara inat, yazmaya ve anlatmaya devam edeceğiz" diyen Güngör, dönemin günümüz ile benzerliklerini de dile getirdi.  'O DÖNEMDEN BUGÜNE AYNI SÖYLEMLER DEVAM EDİYOR'  Kitabın diğer yazarı Bülent Ulus ise, Demokrat Parti dönemini anlayabilmek ve değerlendirebilmek için İttihat ve Terakki döneminden başlanması gerektiğini söyledi. Konuşmasını Osmanlı dönemine kadar dayandıran Uslu, "Osmanlıda babadan oğula geçen padişahlık günümüzde de siyaseten aynı olanlar arası geçiş olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Demokrat Parti'nin CHP'nin içinden çıktığını, CHP'nin ise İttihak ve Terakki'ye dayandığını vurgulayan Ulus, "O dönemden bugüne aynı söylemler, çağrışımlar devam ediyor. 1950'den 2019'a Demokrat Parti hala iktidarda. Bu yüzden yaşananlara karşı bize düşen de mücadele etmek, gerçeği vurgulamak" ifadelerini kullandı.  Söyleşi okurların soru cevapları ile devam etti, yazarlar söyleşinin sonunda kitabını da imzaladı.
'Tarihe şirk koşanlara inat, yazmaya ve anlatmaya devam edeceğiz'

'Parola 555K: Bir Baskaldırının Sıradışı Öyküsü' kitabının söyleşi ve imza günü İzmit'te gerçekleştirildi.

Bülent Ulus ve Hakan Güngör'ün kaleminden, Demokrat Parti döneminde düzenlenen ve Cemal Süreya, Altan Öymen gibi isimlerin başlatanlar arasında yer aldığı "555K" eyleminin perde arkasını anlatan "Parola 555K: Bir Başkaldırının Sıra dışı Öyküsü" kitabı, Kor Kitap etiketiyle raflarda yerini almıştı.

Kocaeli Dayanışma Akademisi, Hayat Bilgisi Okulu'nda gerçekleştirilen söyleşi ve imza gününde ilk olarak konuşan yazar Hakan Güngör kitabı yazmaya Cemal Süreya'nın 555K şiirindeki" "Şimdi biz sessizce yan yana geliyoruz ve çoğalıyoruz" dizesinin vesile olduğunu belirtti. 555K eyleminşn kitaplarda bir iki cümle ile anlatıldığını söyleyen Güngör, "O dönem açısından çok önemli bir eylem. Ancak darbenin yaşanması ile göz ardı edilmiş. Bugün bile bahsedilirken çarpıtılarak bahsediliyor" dedi. Döneme tanıklık edenlerle konuşup, dönem yazılarını okudukça kitap için iştahlarının arttığını belirten Güngör, eyleme kadar olan süreci anlatarak "Türkiye'de hürriyet isteyen öğrenci hareketinin ilk eylemi ve bugün de tanıdığımız pek çok ismin ilk politik eylemi diyebiliriz. Dönemi düşündüğümüzde bir hürriyet talebi var, gençler bu taleple yan yana geldi" dedi. Kitabı yazmadaki düşüncelerini "Tarihe şirk koşanlara inat, yazmaya ve anlatmaya devam edeceğiz" diyen Güngör, dönemin günümüz ile benzerliklerini de dile getirdi. 

'O DÖNEMDEN BUGÜNE AYNI SÖYLEMLER DEVAM EDİYOR' 
Kitabın diğer yazarı Bülent Ulus ise, Demokrat Parti dönemini anlayabilmek ve değerlendirebilmek için İttihat ve Terakki döneminden başlanması gerektiğini söyledi. Konuşmasını Osmanlı dönemine kadar dayandıran Uslu, "Osmanlıda babadan oğula geçen padişahlık günümüzde de siyaseten aynı olanlar arası geçiş olarak karşımıza çıkıyor" dedi. Demokrat Parti'nin CHP'nin içinden çıktığını, CHP'nin ise İttihak ve Terakki'ye dayandığını vurgulayan Ulus, "O dönemden bugüne aynı söylemler, çağrışımlar devam ediyor. 1950'den 2019'a Demokrat Parti hala iktidarda. Bu yüzden yaşananlara karşı bize düşen de mücadele etmek, gerçeği vurgulamak" ifadelerini kullandı. 

Söyleşi okurların soru cevapları ile devam etti, yazarlar söyleşinin sonunda kitabını da imzaladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.