KalDer Türkiye’nin en sürdürülebilir şirketlerini seçiyor
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini çalışmalarının merkezine alan Türkiye Kalite Derneği (KalDer), süregelen farkındalık çalışmalarını yaygınlaştırmak ve artırmak amacıyla Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ni hayata geçiriyor. Kuruluşların gelecek için sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığının ve ilerlemesinin değerlendirilmesine ve başarılarının tanınmasına olanak sağlayacak Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri ile KalDer; kuruluşların rekabet gücünü, verimliliğini ve etkililiğini artırma konusunda güçlü bir model sunmaya hazırlanıyor. Ödül programının öne çıkan en önemli özelliğinin Dünya Ekonomik Forumu’nun Yönetişim, Gezegen, İnsan ve Refah ölçütüne dayanması olduğu belirten KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, son başvuru tarihinin ise 31 Mart 2023 olduğunu belirtti.
Ülkemizin rekabet gücünü artırmayı hedefleyen köklü sivil toplum kuruluşu KalDer, bu yıl bir ilke imza atarak Türkiye’nin sürdürülebilir şirketlerini belirleyecek. Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ne başvuran şirketlere, yetkin değerlendirici bir ekip tarafından yapılacak teknik içerik ve saha değerlendirmeleri sonucunda; kuruluşun sürdürülebilirlik yaklaşımlarına, iş yapma modellerine ve elde edilen sonuçlara yönelik güçlü yönleri ve iyileştirme fırsatlarını içeren ayrıntılı bir geri bildirim raporu sunulacak. Bu rapor şirketlere; ulaşmak istediği sonuçlar, başarılar ve yönetsel yaklaşımlarına yönelik bir öğrenme ve iyileştirme fırsatları sunmuş olacak. En başarılı iyileştirmeyi gösteren şirketler, paydaş kapitalizmi ölçütlerini temel alan küresel ölçekteki ilk ödül olan Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ni almaya hak kazanacak.
Türkiye’nin en sürdürülebilir şirketleri bu yarışmada belli oluyor
Bütün sektörlerden, her ölçekteki kuruluşu kapsayabilecek ve nesnel ölçütler zeminine sahip olan Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri ile ilgili bilgi veren Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar; “Dünyanın yaşadığı değişimler, sürdürülebilirliği bir seçenek olmaktan çıkararak son derece gerekli bir zorunluluğa dönüştürdü. Bu noktada KalDer olarak bizler de çalışmalarımızın merkezine aldığımız Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında sürdürülebilirlik ekosistemini iş dünyasının her katmanına yaymak amacıyla öncelikle uzmanlardan oluşan çalışma ekipleri kurduk. Ardından da ülkemizde bir ilk olan ‘Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ modeli olarak adlandırılan ödül programını hayata geçirdik. Değerlendirme kıstasları güçlü ve küresel ölçekte yaygın kabul görmüş bir bakış açısına sahip olan bu ödül programımızın; kuruluşların amaçlarını gözden geçirmesine, sürekli iyileştirme kültürünü oluşturmalarına, değer odaklı bir bakış açısıyla yol almalarına ve en önemlisi de sürdürülebilirlik konusunda farkındalıklarının artmasına yardımcı olacağına inanıyoruz” dedi.
Yönetişim, gezegen, insan ve refah ölçütlerine göre ödüller sahiplerini bulacak
KalDer Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin başvuru konuları ve değerlendirme ölçütlerinin 2020 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından iş dünyasına sunulan Paydaş Kapitalizmi Metriklerine göre hazırlandığına dikkat çeken Bayraktar, şunları söyledi: “Paydaş Kapitalizmi ana başlıkları; ‘Yönetişim, Gezegen, İnsan, Refah’ alanlarındaki çeşitli ölçütlerden oluşuyor. Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ne başvuran kuruluşlar, Dünya Ekonomik Forumu Paydaş Kapitalizmi Ölçütlerinin tamamını kapsayan bir değerlendirmede alınacak puanlara göre birincilik, ikincilik ve üçüncülük şeklinde Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’ne hak kazanacaklar. Ayrıca her sınıflandırma başlığı altında en az bir iyi uygulama örneği olan kuruluşlar da ilgili başlıkta ‘İyi Uygulama Ödülü’ alabilecek. Yine dört kategoride bir teşvik ödülü olarak KalDer Sürdürülebilir Gelecek Jüri Teşvik Ödülü verilecek. Tüm bunlara ek olarak tören kapsamında projelerin sunulması için de oturumlar yapılacak. Ödül programımıza son başvuru tarihi 31 Mart 2023 olarak belirlendi. Bağımsız bir jüri tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda ise Kasım 2023 tarihinde ödüller sahiplerini bulacak. Şimdiden katılacak tüm kurumlarımıza başarılar diliyorum.”
KalDer Hakkında
Türkiye Kalite Derneği (KalDer), çağdaş kalite felsefesinin ülkemizde etkinlik kazanması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1991 yılında kurulmuştur. İnsana, topluma ve doğaya saygı, güvenilir olmak, yenilikçilik ve sürekli iyileştirme ve gönüllülük değerleriyle 31 yıldır çalışmalarını sürdürmektedir. KalDer'in vizyonu, ülkemizde sürdürülebilir iş ve yaşam kalitesine yön gösteren, dönüşüme liderlik eden bir sivil toplum kuruluşu olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için “Mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak” amacı ile çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’nin rekabet gücünü artırarak toplumsal refahı sağlama yolunda kurum ve kuruluşlara rehber olmayı hedefleyen kuruluş, Ulusal Kalite Hareketi ile bu anlayışı ülkemizdeki tüm iş ekosistemine entegre etmek istemektedir. KalDer; Avrupa Kalite Yönetim Vakfı'nın (EFQM) Ulusal İş birliği Ortağı, Amerika Kalite Derneği'nin (ASQ) Küresel İş birliği Ortağı ve Orta Doğu Kalite Organizasyonu'nun (MEQA) kurucu üyesidir. KalDer'in ana faaliyetleri arasında; Türkiye Mükemmellik Ödülleri, Ulusal Kalite Hareketi Programı, Kalite ve Yönetim Alanındaki Eğitimler, Kurumsallaşma Ölçümü ve Çevik Yönetim Programı, KOBİ'ler için Stratejik Plan Rehberliği, Özdeğerlendirme ve Dış değerlendirme hizmetleri, Mevcut Durum Analizleri, Rehberlikler, Kalite Kongresi ve etkinlikler yer almaktadır.