Büyükakın: Bu milletin kalbinde fay hattı yok
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, deprem bölgesinden Ülke Tv’nin canlı yayınına katıldı. Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan ve Büyükşehir’in deprem bölgesinde görev yapan tüm ekiplerini koordine eden Başkan Büyükakın, programın yapımcısı Turgay Güler ve stüdyodaki konuklarının sorularını yanıtladı. Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yaşananlar, Büyükşehir’in bölgedeki çalışmaları ve olası Marmara depremine Kocaeli’nin nasıl hazırlandığı yönünde açıklamalarda bulunan Başkan Büyükakın, ‘’Türkiye burada tek yürek oldu, birlikte atıyor. Ülkemiz deprem kuşağında, fay hatları üzerinde ama bu milletin kalbinde yüreğinde fay hattı yok’’’ dedi.
ÜLKE TV’DE CANLI YAYINA KATILDI
Ülke Tv’de yayınlanan En Sıra Dışı Programına katılan Başkan Büyükakın, program yapımcısı Turgay Güler ve stüdyo konukları Ülke Tv Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ile Aydınlık Gazetesi Yazarı Gaffar Yakınca’nın sorularını yanıtladı. 10 gündür deprem bölgesinde bulunan, Büyükşehir’in alt yapıdan üst yapıya, arama kurtarmadan gıda dağıtımına kadar geniş bir alandaki çalışmalarını koordine eden ve Defne’deki bir okulun bahçesinde kurulan afet çadırında depremzedelerle birlikte kalan Başkan Büyükakın, bir saati aşan programda afet bölgesinde gördüklerini aktardı.
BAŞKAN BÜYÜKAKIN BÖLGEDE GÖREV YAPIYOR
Kocaeli’den ilçe belediye başkanlarıyla beraber, depremden en çok etkilenen yerlerden biri olan Hatay’ın Defne ilçesinde görev yaptıklarını aktaran Başkan Büyükakın, ilçede çok ciddi bir hasar olduğunu dile getirdi. Program yapımcısı Güler ve stüdyo konuklarının; deprem bölgesi Kocaeli’de belediye başkanlığı yapan, 1999 Gölcük depremini yaşamış ve daha önce valilik yapmış olması nedeniyle konuya en hâkim kişilerden biri olarak değerlendirdikleri Başkan Büyükakın, bölgede barınma, gıda, sağlık alanlarında yapılan çalışmaları aktardı. Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından sadece bir saat sonra Büyükşehir’in afet tırının bölgeye doğru yola çıktığını aktaran Başkan Büyükakın, Kocaeli’deki 7 ilçe belediye başkanıyla kendisinin de Hatay’ın Defne ilçesinde görev yaptığını ve yaklaşık 10 gündür bölgede bulunduklarını anlattı. İlçeye vardıkları andan itibaren çadırlar kurup barınma, ısınma ve yemek hizmeti vermeye başladıklarını aktaran Başkan Büyükakın, ‘’Defne’de sağlam olan okullardan birinin bahçesinde konuşlandık. Jeneratör ve tankerlerle getirdiğimiz sularla depremzedelerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya başladık. Ardından çadır kent ve sahra hastanesi alanlarını araştırmaya başladık ve tespit ettiğimiz yerlerde çalışmaları başlattık. Halen 150 depremzede çadır kentten faydalanıyor. Bu sayı daha da artacak. Tuvalet ve yıkanma ihtiyaçları, gıda ihtiyaçları karşılanıyor. Sosyal market kurulumu da tamamlanacak’’ bilgisini verdi.
‘’DEVLET BURADA, YEREL YÖNETİMLER, STK’LAR BURADA’’
Defne’deki bir başka okulun bahçesi ve spor salonunu da bölgeye gelen yardımların toplandığı ve dağıtımının yapıldığı lojistik merkezine dönüştürdüklerini anlatan Başkan Büyükakın, ‘’Burada devlet de var, yerel yönetimler de var, sivil toplum kuruluşları da var. Kaymakamlık ve belediyeyle temasa geçtik. İlk günlerde çok zor şartlarda çalıştık. İl Afet Planlarında belirlenen ve buraya yardıma gelecek illerde de deprem olduğundan çok zor şartlar yaşanıyordu. Halen bulunduğumuz ilçe belediyesinin yanı sıra Antakya belediyesine de destek veriyoruz. Burada siyasi ayrım yapmadan tüm arkadaşlarımızla kol kola girdik, birlikte sahada çalışıyoruz. Defne ve Antakya belediye başkanlarıyla toplantılar yapıyoruz. Burada merkezimiz insan ve biz insana hizmet ediyoruz. Buraya gelirken ilçe belediye başkanlarımızla kendi ihtiyaçlarımızı karşılayarak bölgeye yük olmadan, öncelikleri belirleyip mini paket belediyeler olarak çalışma mantığıyla geldik’’ açıklamasını yaptı.
‘’BİNALAR SADECE YATIRIM DEĞİLDİR’’
Deprem ülkesi Türkiye’de afetlere hazırlık alanında yapılması gereken çalışmalarla ilgili düşüncelerini de paylaşan Başkan Büyükakın, ‘’Vatandaş binaların aslında onların mülkiyeti değil, onları koruyan yapılar olduğunu düşünmesi lazım. Bina bir yatırım değildir, bina canınızı koruyan bir yapıdır. Deprem öldürmüyor, bina öldürüyor. Bunun bilinç olarak yerleşmesi lazım. Bu ilkeye herkesin uyması lazım. Farkındalık oluştuğunda daha hızlı adım atılabiliyor. Kocaeli’ndeki binaların yüzde 51’i depremden önce yapıldı, hepsinin elden geçmesi lazım. Bunun için kentsel dönüşüm daire başkanlığı kurduk. Bu dairenin görevi şehri depreme hazırlamak, insanımızı bu bilince yöneltmek’’ şeklinde konuştu.
ÇADIR KENT VE SAHRA HASTANESİ
Defne ilçesinde Büyükşehir’in Sağlık Bakanlığı, AFSAD, Kızılay ve MÜSİASD ile beraber yürüttüğü çadır kent, sahra hastanesi ve konteyner kent hakkında da bilgi veren Başkan Büyükakın, sözlerine şöyle devam etti; ‘’Çadır kent büyük ölçüde tamamlandı Yarından itibaren çocuk oyun grupları kurulacak. Onların sosyal eğitim alması için uzman personelimiz geldi. MÜSİAD’ın desteğiyle 2 bin m2’lik alanda 54 yataklı konteyner sahra hastanesi inşa ediyoruz. İçinde ameliyathane ve acil bile olacak. 15 güne tamamlanacak. 450 konteynerden oluşan, içinde banyosu ve tuvaleti olan konteyner kent inşa ediyoruz. Buradaki belediyelerin kendilerine yetmesi ve ayağa kaldırılması çalışmasını önceliyoruz. Buraya desteklerimiz ileride de devam edecek.’’
TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU
Depremin ilk gününden itibaren enkazda arama kurtarma çalışması yapan, tonlarca ağırlıktaki molozların arasına korkusuzca giren ve 82 kişiyi yaşama bağlayan Büyükşehir ekiplerine de ayrı bir parantez açan Başkan Büyükakın, ‘’Enkazda çalışan kahramanlarımız var. Bizim ekiplerimiz afetler için çok iyi yetiştirildiler. Afet tırımız hemen deprem bölgesine yetişti. Onlar isimsiz kahramanlar. Depremden 1 saat sonra yola çıktılar ver hemen Maraş’a ulaştılar. Adıyaman ve Hatay’da arama kurtarma yaptılar. Toplamda 82 canı kurtardılar. Amatör bir ruhla çalışıyorlar, tam bir imanla çalışıyorlar. İtfaiye ve A Takımı ekiplerimiz birlikte fedakârca çalışıyorlar. Her birine yürekten şükranlarımı iletiyorum. STK’lara da teşekkür ediyorum. Türkiye’nin dört bir yanı tek yürek oldu. Sivil toplumun gücünü, onlarla beraber afetlerin yönetilmesi gerektiğini tekrar görmeliyiz diye düşünüyorum. Çok sayıda askerimiz, vatan evlatlarımız çok kısa sürede çadırları kurdu. Ülkenin her yerinden gelen polislerimiz var. Türkiye burada tek yürek oldu, birlikte atıyor’’ dedi.