Yavaş yemek obezite riskini azaltıyor

Sağlık (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 17.02.2018 - 10:23, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2032+ kez okundu.
 

Yavaş yemek obezite riskini azaltıyor

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Japonyaʹda şeker hastalığı üzerine yapılan bir araştırma, yavaş ve düzenli yemek yiyen kişilerde bel bölgesindeki kilolanmanın ve genel vücut kitle endeksinin daha az olduğunu ortaya koydu.   Araştırmada Japonyaʹda 2008-2013 yılları arasında sağlık sigortası kapsamında düzenli kontrol yaptıran Tip 2 diabet hastası 59 bin 700 yetişkin kişiye yemek yeme alışkanlıklarıyla ilgili sorular soruldu. Katılımcılar, günde kaç öğün yedikleri, ne hızda yedikleri, kahvaltı edip etmedikleri ve yatmadan önce yemek yiyip yemediklerine dair 7 soruya yanıt verdi. "Yemek yeme hızı arttıkça obezite riski artıyor" Sonuçlar, yemek yeme hızı arttıkça obezite riskinin arttığını gösterdi.   Yavaş yemek yiyen katılımcıların yalnızca yüzde 21,5ʹi obezken, normal hızda yemek yiyenlerin yüzde 30ʹunun, hızlı yemek yiyenlerin ise yüzde 45ʹinin obez olduğu görüldü. Vücut kitle endeksi ortlaması yavaş yemek yiyenlerde 22ʹden biraz fazla iken, normal yiyenlerde 23,5, hızlı yiyenlerde ise 25 civarında olduğu tespit edildi. "Bel çevresindeki kilolanma yemek yeme hızıyla birlikte artıyor" Bel çevresindeki kilolanmanın da yemek yeme hızıyla birlikte arttığı gözlemlendi.   Bulgular, yavaş ve düzenli öğünlerle yemek yiyen, kahvaltıları kaçırmayıp, gece yatmadan önce yemek yemekten kaçınan kişilerin obez olma riskinin azaldığına işaret ediyor. Öte yandan ikinci kontrollerde yemek yeme alışkanlıklarını değiştiren katılımcıların vücut kitle endekslerinin azaldığı görüldü. Araştırmanın sonuçları "BMJ Open" bilim dergisinde yayımlandı. Kaynak: AA

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Japonyaʹda şeker hastalığı üzerine yapılan bir araştırma, yavaş ve düzenli yemek yiyen kişilerde bel bölgesindeki kilolanmanın ve genel vücut kitle endeksinin daha az olduğunu ortaya koydu.

 

Araştırmada Japonyaʹda 2008-2013 yılları arasında sağlık sigortası kapsamında düzenli kontrol yaptıran Tip 2 diabet hastası 59 bin 700 yetişkin kişiye yemek yeme alışkanlıklarıyla ilgili sorular soruldu. Katılımcılar, günde kaç öğün yedikleri, ne hızda yedikleri, kahvaltı edip etmedikleri ve yatmadan önce yemek yiyip yemediklerine dair 7 soruya yanıt verdi. "Yemek yeme hızı arttıkça obezite riski artıyor" Sonuçlar, yemek yeme hızı arttıkça obezite riskinin arttığını gösterdi.

 

Yavaş yemek yiyen katılımcıların yalnızca yüzde 21,5ʹi obezken, normal hızda yemek yiyenlerin yüzde 30ʹunun, hızlı yemek yiyenlerin ise yüzde 45ʹinin obez olduğu görüldü. Vücut kitle endeksi ortlaması yavaş yemek yiyenlerde 22ʹden biraz fazla iken, normal yiyenlerde 23,5, hızlı yiyenlerde ise 25 civarında olduğu tespit edildi. "Bel çevresindeki kilolanma yemek yeme hızıyla birlikte artıyor" Bel çevresindeki kilolanmanın da yemek yeme hızıyla birlikte arttığı gözlemlendi.

 

Bulgular, yavaş ve düzenli öğünlerle yemek yiyen, kahvaltıları kaçırmayıp, gece yatmadan önce yemek yemekten kaçınan kişilerin obez olma riskinin azaldığına işaret ediyor. Öte yandan ikinci kontrollerde yemek yeme alışkanlıklarını değiştiren katılımcıların vücut kitle endekslerinin azaldığı görüldü. Araştırmanın sonuçları "BMJ Open" bilim dergisinde yayımlandı. Kaynak: AA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.