Umudun simgesi Kocaeli

Gündem 16.08.2020 - 12:10, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2645+ kez okundu.
 

Umudun simgesi Kocaeli

“Türkiye yakın tarihinin en büyük felaketi 17 Ağustos Büyük Marmara Depreminin üzerinden tam 21 yıl geçti.
“Türkiye yakın tarihinin en büyük felaketi 17 Ağustos Büyük Marmara Depreminin üzerinden tam 21 yıl geçti.  1999 yılının 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gecesi merkez üssü Gölcük olan bu büyük felaket, saat 03.02’de başlayıp sadece 45 saniye sürmesine rağmen bize bir ömür gibi gelmişti.  O gece enkaz yığınları altında verilen hayat mücadelesinin yanı sıra birbirimizle olan dayanışmayı, yardımseverliği, güçbirliğini de unutmadık. Yaraları sarmak için birlik olduk. Kaybettiklerimizin acısını birlikte paylaştık. Hiç kimsenin birinin yakını, akrabası, dostu olmasına gerek yoktu. Kaybettiğimiz canlar hepimizin canı, sorunu hepimizin sorunu diyerek çok kısa sürede yeniden ayağa kalktık.  İşte bu nedenledir ki, depremin bile yıkamadığı şehir olan Kocaeli her zaman umudun da simgesi olmuştur. Bir ve beraber olduğumuz sürece her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimizin de yıldönümü sayılabilecek 17 Ağustos Büyük Deprem Felaketinden elbette çıkarmamız gereken dersler de bulunmaktadır. En önemlisi deprem gerçeğine karşı toplum olarak her zaman hazır olmamız gerektiğini asla unutmamalı ve kentsel dönüşümün devam etmesi için cesur adımlar atmayı hep birlikte sürdürmeliyiz. Gerekirse yerel yöneticileri bu konuda cesaretlendirmeli, bu konuyu siyasetin de üzerinde tutmalıyız. 17 Ağustos 1999 depreminden sonra hükümetimizin özellikle bu konuda attığı adımlar sayesinde ülkemizin birçok köşesinde ve şehrimizde yeni konut projeleri üretildi. Vatandaşımızın daha kolay konut sahibi olabilmesi için bankacılık düzenlemeleri, hazine destekleri sağlandı.  Elbette o dehşet gecesinde en büyük ihtiyaçların başında hastaneler, sağlık ekipleri, arama-kurtarma görevlileri de geliyordu.  Türkiye, bütün dünyayı etkileyen Pandemi sürecinde bile sağlık yatırımlarında geri kalmayarak şehir hastanelerini, sağlık kuruluşlarını açmaya devam etti. Fedakar sağlık ordusunu büyüterek, daha modern şartlarda milletimize hizmet vermesi sağlandı. Arama-kurtarma ekiplerimiz bugün yaşadığımız felaketlerden aldığı derslerle dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor. Elbette bu hizmetlerin en önemli merkezini ilimiz oluşturdu. Yenilenen ve kapasitesi artırılan üniversite ve devlet hastanelerimizin yanı sıra açılacak yeni şehir hastanemizle ilimiz bu konuda önemli bir aşamayı geçmiş olacak. Bu vesile ile 17 Ağustos Büyük Deprem Felaketi başta olmak üzere Düzce, Van, Elazığ gibi depremlerde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle ve özlemle anıyorum.”
“Türkiye yakın tarihinin en büyük felaketi 17 Ağustos Büyük Marmara Depreminin üzerinden tam 21 yıl geçti.


“Türkiye yakın tarihinin en büyük felaketi 17 Ağustos Büyük Marmara Depreminin üzerinden tam 21 yıl geçti. 


1999 yılının 16 Ağustos’u 17 Ağustos’a bağlayan gecesi merkez üssü Gölcük olan bu büyük felaket, saat 03.02’de başlayıp sadece 45 saniye sürmesine rağmen bize bir ömür gibi gelmişti


O gece enkaz yığınları altında verilen hayat mücadelesinin yanı sıra birbirimizle olan dayanışmayı, yardımseverliği, güçbirliğini de unutmadık.


Yaraları sarmak için birlik olduk. Kaybettiklerimizin acısını birlikte paylaştık. Hiç kimsenin birinin yakını, akrabası, dostu olmasına gerek yoktu. Kaybettiğimiz canlar hepimizin canı, sorunu hepimizin sorunu diyerek çok kısa sürede yeniden ayağa kalktık. 


İşte bu nedenledir ki, depremin bile yıkamadığı şehir olan Kocaeli her zaman umudun da simgesi olmuştur.


Bir ve beraber olduğumuz sürece her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimizin de yıldönümü sayılabilecek 17 Ağustos Büyük Deprem Felaketinden elbette çıkarmamız gereken dersler de bulunmaktadır.


En önemlisi deprem gerçeğine karşı toplum olarak her zaman hazır olmamız gerektiğini asla unutmamalı ve kentsel dönüşümün devam etmesi için cesur adımlar atmayı hep birlikte sürdürmeliyiz. Gerekirse yerel yöneticileri bu konuda cesaretlendirmeli, bu konuyu siyasetin de üzerinde tutmalıyız.


17 Ağustos 1999 depreminden sonra hükümetimizin özellikle bu konuda attığı adımlar sayesinde ülkemizin birçok köşesinde ve şehrimizde yeni konut projeleri üretildi. Vatandaşımızın daha kolay konut sahibi olabilmesi için bankacılık düzenlemeleri, hazine destekleri sağlandı. 


Elbette o dehşet gecesinde en büyük ihtiyaçların başında hastaneler, sağlık ekipleri, arama-kurtarma görevlileri de geliyordu. 
Türkiye, bütün dünyayı etkileyen Pandemi sürecinde bile sağlık yatırımlarında geri kalmayarak şehir hastanelerini, sağlık kuruluşlarını açmaya devam etti. Fedakar sağlık ordusunu büyüterek, daha modern şartlarda milletimize hizmet vermesi sağlandı. Arama-kurtarma ekiplerimiz bugün yaşadığımız felaketlerden aldığı derslerle dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşuyor.


Elbette bu hizmetlerin en önemli merkezini ilimiz oluşturdu.


Yenilenen ve kapasitesi artırılan üniversite ve devlet hastanelerimizin yanı sıra açılacak yeni şehir hastanemizle ilimiz bu konuda önemli bir aşamayı geçmiş olacak.


Bu vesile ile 17 Ağustos Büyük Deprem Felaketi başta olmak üzere Düzce, Van, Elazığ gibi depremlerde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle ve özlemle anıyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.