Tahsin Tarhan Deprem vergilerini Sordu!

Gündem 21.08.2020 - 10:45, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 3127+ kez okundu.
 

Tahsin Tarhan Deprem vergilerini Sordu!

KOCAELİ’NDEN TOPLANAN DEPREM VERGİLERİ KOCAELİ’NE Mİ HARCANIYOR?
17 Ağustos Marmara Depremi sonrası depremin yarattığı büyük tahribatla mali açıdan mücadele etmek ve deprem önlemleri kapsamında çalışmalar yapmak amacıyla bir dizi vergi yürürlüğe konuldu. 1999 yılında geçici olarak getirilen 2004 yılında ise kalıcı hale gelen deprem vergilerinin Kocaeli’ndeki akıbeti CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Tahsin Tarhan tarafından TBMM gündemine taşındı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bir dizi soru yönelten Tarhan’a göre “Kocaeli Büyük Marmara depreminin merkez üstüydü. Resmi rakamlara göre can kaybının 17. 480 kişiye ulaştığı depremde 9477 vatandaşımızı kaybettik Kocaeli’nde. Sadece vefat sayısı değil, yaralanan vatandaş, sakat kalmış kişiler, hasarlı ev ve işyerleri ile yıkılan mesken gibi tüm hasar kalemlerinde büyük kayıplar verdik. Haklı olarak şu soruyu soruyoruz: Bu denli büyük kayıp ve zararlarla karşılaşmış bir kentte deprem vergilerin ne kadarlık bir kısmı, hangi yatırım ve yenileme çalışmaları için harcandı? Kocaeli’nin yaraları gerçekten de sarıldı mı?          Kocaeli’nden Toplanan Vergiler Kocaeli’ne Harcanmıyor     Kocaeli yatırımlar bakımından ne yazık ki ihmal edilmiş bir kent. Türkiye genelinde toplanan vergi gelirlerinin 9. 38, yani kabaca onda biri bu kentten geliyor. Ancak eğitim ve sağlık başta olmak üzere kentte yapılan yatırımlar toplanan gelirin ve hatta yerleşik nüfusun ihtiyaçlarının çok altında. Kocaeli’ndeki yatırım mağduriyetine değinen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:     “İktidarın vergi ve yatırımlar ilgili tutumu şeffaf değil. 1999’dan 2020 yılına kadar deprem vergileri kapsamında ne kadar meblağ toplandığını ve elde edilen gelirin hangi kalemlere harcandığını tam olarak bilmiyoruz mesela. Bölge milletvekili olarak Kocaeli ilindeki durum üzerinde ise ayrıca hassasiyetle duruyorum. Bu bağlamda Bakan Albayrak’ı depremden en çok miktarda zarar görmüş ve toplanan her 100 liralık vergi gelirinin yaklaşık 10 lirasını Hazine’ye aktaran Kocaeli hakkında açıklamaya yapmaya davet ediyorum. Kocaeli’nden toplanan vergiler gerçekten de Kocaeli için mi harcandı? Son 20 yıllık süreç içerisinde Kocaeli’nin deprem vergilerinin Kocaeli’ndeki deprem önleme çalışmaları kapsamında nerelere harcandığını bilmek bu kentte oturan her vatandaşın en doğal hakkı. Çünkü deprem vergilerinin deprem dışı alanlarda yoğun bir şekilde kullandığı temel şikayet konusu. Deprem için konulmuş bir vergi depremden en çok zarar gören kente bile harcanmıyorsa, herkesin durumu esaslı bir şekilde sorgulaması gerek.”   
KOCAELİ’NDEN TOPLANAN DEPREM VERGİLERİ KOCAELİ’NE Mİ HARCANIYOR?

17 Ağustos Marmara Depremi sonrası depremin yarattığı büyük tahribatla mali açıdan mücadele etmek ve deprem önlemleri kapsamında çalışmalar yapmak amacıyla bir dizi vergi yürürlüğe konuldu. 1999 yılında geçici olarak getirilen 2004 yılında ise kalıcı hale gelen deprem vergilerinin Kocaeli’ndeki akıbeti CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Tahsin Tarhan tarafından TBMM gündemine taşındı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a bir dizi soru yönelten Tarhan’a göre “Kocaeli Büyük Marmara depreminin merkez üstüydü. Resmi rakamlara göre can kaybının 17. 480 kişiye ulaştığı depremde 9477 vatandaşımızı kaybettik Kocaeli’nde. Sadece vefat sayısı değil, yaralanan vatandaş, sakat kalmış kişiler, hasarlı ev ve işyerleri ile yıkılan mesken gibi tüm hasar kalemlerinde büyük kayıplar verdik. Haklı olarak şu soruyu soruyoruz: Bu denli büyük kayıp ve zararlarla karşılaşmış bir kentte deprem vergilerin ne kadarlık bir kısmı, hangi yatırım ve yenileme çalışmaları için harcandı? Kocaeli’nin yaraları gerçekten de sarıldı mı?     

 

 

Kocaeli’nden Toplanan Vergiler Kocaeli’ne Harcanmıyor

 

 

Kocaeli yatırımlar bakımından ne yazık ki ihmal edilmiş bir kent. Türkiye genelinde toplanan vergi gelirlerinin 9. 38, yani kabaca onda biri bu kentten geliyor. Ancak eğitim ve sağlık başta olmak üzere kentte yapılan yatırımlar toplanan gelirin ve hatta yerleşik nüfusun ihtiyaçlarının çok altında. Kocaeli’ndeki yatırım mağduriyetine değinen Tarhan sözlerine şu şekilde devam etti:

 

 

İktidarın vergi ve yatırımlar ilgili tutumu şeffaf değil. 1999’dan 2020 yılına kadar deprem vergileri kapsamında ne kadar meblağ toplandığını ve elde edilen gelirin hangi kalemlere harcandığını tam olarak bilmiyoruz mesela. Bölge milletvekili olarak Kocaeli ilindeki durum üzerinde ise ayrıca hassasiyetle duruyorum. Bu bağlamda Bakan Albayrak’ı depremden en çok miktarda zarar görmüş ve toplanan her 100 liralık vergi gelirinin yaklaşık 10 lirasını Hazine’ye aktaran Kocaeli hakkında açıklamaya yapmaya davet ediyorum. Kocaeli’nden toplanan vergiler gerçekten de Kocaeli için mi harcandı? Son 20 yıllık süreç içerisinde Kocaeli’nin deprem vergilerinin Kocaeli’ndeki deprem önleme çalışmaları kapsamında nerelere harcandığını bilmek bu kentte oturan her vatandaşın en doğal hakkı. Çünkü deprem vergilerinin deprem dışı alanlarda yoğun bir şekilde kullandığı temel şikayet konusu. Deprem için konulmuş bir vergi depremden en çok zarar gören kente bile harcanmıyorsa, herkesin durumu esaslı bir şekilde sorgulaması gerek.”   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.