İşçi Sendikalarından'da Adım Bekliyoruz

Ekonomi 20.01.2020 - 14:59, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2570+ kez okundu.
 

İşçi Sendikalarından'da Adım Bekliyoruz

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanması amacıyla ücret artışı teklifini ikinci kez artırdı. Masada işverenleri temsil eden MESS, Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk altı ay için ücret artışı teklifini yüzde 10’a çıkardı. Dönem enflasyonu olan yüzde 6’nın üzerindeki yeni teklif işçi sendikalarına iletildi.
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 200 işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm için yine işveren tarafından bir adım atıldı. Görüşmelerde işverenleri temsil eden MESS, teklifini ikinci kez artırarak yüzde 10’a çıkardı. Dönem enflasyonu olan yüzde 6’nın 4 puan üzerindeki yeni ücret artışı teklifi, işçi sendikalarına iletildi. MESS, uzlaşma amacıyla ücret artışı teklifini ikinci kez revize edip artırırken taleplerinde değişiklik yapmayan işçi sendikalarından Tük Metal ve Birleşik Metal-İş grev kararı aldılar. Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26 oranında ücret artışı talep ediyor. Birleşik Metal-İş ise aynı dönem için yüzde 34 ücret artışı istiyor. İşçi sendikalarının ücret artışı teklifleri dönem enflasyonunun 5 katı seviyesinde bulunuyor. Çözüm için ikinci adımı atıyoruz Yurtdışı kaynaklı gelişmelerin otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayini olumsuz etkilediğini hatırlatan MESS açıklamasında, “Sektörümüz sıra dışı bir dönemden geçiyor. İhracatta, iç satışlarda ve üretimde 2 yıl öncesine göre yüzde 50’ye varan düşüşler bulunuyor. İç ve dış pazarlardaki bu koşulların istihdamı ve refahı olumsuz etkilememesi için tüm tarafların adım atması gerekiyor. MESS olarak uzlaşı odaklı yaklaşımımızı koruyoruz ve masada anlaşma sağlamak hedefiyle ücret artışı teklifimizi ikinci kez revize ediyoruz. Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10’a çıkarıyoruz.” denildi. İşçi sendikalarından da adım bekliyoruz Metal sektöründeki bütün paydaşların refahı için sektörü büyütmeye odaklanılması gerektiği vurgulanan MESS açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Sektörümüzü büyütebilmek için öncelikle işletmelerimizin ayakta kalması gerekir. Maliyetler hızla ve yüksek oranda artarsa, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı gücümüzü kaybederiz. Çalışma barışı korunarak uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz.” Ülkemizin kazanacağı bir sözleşmede anlaşalım                                                                           MESS’in açıklamasında “Sendikamıza üye şirketler, imalat sanayi cirosunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Üyelerimizin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar. Ağırlıkla yurtdışıyla rekabet eden MESS üyeleri, imalat sanayi ihracatının yüzde 39’unu gerçekleştiriyor. Bu nedenle görüşmelerimiz metal sektörünün ötesinde ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Toplu iş sözleşmesi sürecine ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaşıyoruz. Uzlaşı için attığımız adımlar ve masada anlaşma çabamıza rağmen işçi sendikalarının aldığı grev kararlarını doğru bulmuyoruz. Masadaki tarafların da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşı sağlanması gerektiğine inanıyoruz.” denildi.  
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanması amacıyla ücret artışı teklifini ikinci kez artırdı. Masada işverenleri temsil eden MESS, Eylül 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak ilk altı ay için ücret artışı teklifini yüzde 10’a çıkardı. Dönem enflasyonu olan yüzde 6’nın üzerindeki yeni teklif işçi sendikalarına iletildi.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye 200 işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm için yine işveren tarafından bir adım atıldı. Görüşmelerde işverenleri temsil eden MESS, teklifini ikinci kez artırarak yüzde 10’a çıkardı. Dönem enflasyonu olan yüzde 6’nın 4 puan üzerindeki yeni ücret artışı teklifi, işçi sendikalarına iletildi.

MESS, uzlaşma amacıyla ücret artışı teklifini ikinci kez revize edip artırırken taleplerinde değişiklik yapmayan işçi sendikalarından Tük Metal ve Birleşik Metal-İş grev kararı aldılar. Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26 oranında ücret artışı talep ediyor. Birleşik Metal-İş ise aynı dönem için yüzde 34 ücret artışı istiyor. İşçi sendikalarının ücret artışı teklifleri dönem enflasyonunun 5 katı seviyesinde bulunuyor.

Çözüm için ikinci adımı atıyoruz

Yurtdışı kaynaklı gelişmelerin otomotiv, beyaz eşya ve demir çelik sanayini olumsuz etkilediğini hatırlatan MESS açıklamasında, “Sektörümüz sıra dışı bir dönemden geçiyor. İhracatta, iç satışlarda ve üretimde 2 yıl öncesine göre yüzde 50’ye varan düşüşler bulunuyor. İç ve dış pazarlardaki bu koşulların istihdamı ve refahı olumsuz etkilememesi için tüm tarafların adım atması gerekiyor. MESS olarak uzlaşı odaklı yaklaşımımızı koruyoruz ve masada anlaşma sağlamak hedefiyle ücret artışı teklifimizi ikinci kez revize ediyoruz. Dönem enflasyonu yüzde 6 olmasına rağmen ücret artışı teklifimizi yüzde 10’a çıkarıyoruz.” denildi.

İşçi sendikalarından da adım bekliyoruz

Metal sektöründeki bütün paydaşların refahı için sektörü büyütmeye odaklanılması gerektiği vurgulanan MESS açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Sektörümüzü büyütebilmek için öncelikle işletmelerimizin ayakta kalması gerekir. Maliyetler hızla ve yüksek oranda artarsa, rekabet ettiğimiz ülkelere karşı gücümüzü kaybederiz. Çalışma barışı korunarak uzlaşı sağlanması, üretimde durgunluk olmaması amacıyla işçi sendikalarından da çözüm odaklı yaklaşım bekliyoruz.”

Ülkemizin kazanacağı bir sözleşmede anlaşalım                                                                          

MESS’in açıklamasında “Sendikamıza üye şirketler, imalat sanayi cirosunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Üyelerimizin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar. Ağırlıkla yurtdışıyla rekabet eden MESS üyeleri, imalat sanayi ihracatının yüzde 39’unu gerçekleştiriyor. Bu nedenle görüşmelerimiz metal sektörünün ötesinde ülke ekonomisi ve ihracat açısından büyük önem taşıyor. Toplu iş sözleşmesi sürecine ulusal sorumluluk bilinciyle yaklaşıyoruz. Uzlaşı için attığımız adımlar ve masada anlaşma çabamıza rağmen işçi sendikalarının aldığı grev kararlarını doğru bulmuyoruz. Masadaki tarafların da ülkemizin de kazanacağı bir sözleşme üzerinde uzlaşı sağlanması gerektiğine inanıyoruz.” denildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.