Esnafa da işsizlik Maaşı Geliyor

Ekonomi 07.11.2019 - 16:03, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2605+ kez okundu.
 

Esnafa da işsizlik Maaşı Geliyor

Yeni yıldan itibaren esnafın da iş yerlerini kapatıp ya da iflas edip, işsiz kaldıklarında devletten işçiler gibi ‘işsizlik maaşı’ alabilecekleri bir sistem yürürlüğe girecek.
Esnaf, kendi iş yerini çalıştırırken pek çok konuda yanında çalıştırdığı işçiden daha dezavantajlı konumda. Esnaf “işsizlik maaşı” alanında yeni yapılan bir düzenleme ile işçisi ile aynı şartlara kavuşuyor. ESNAF AHİLİK SANDIĞI DEVREYE GİRİYOR 5510 sayılı kanunun 4/b maddesi kapsamında, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olanlar Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak.  ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞININ ŞARTLARI BELLİ OLDU Esnafın bu ayrıcalıktan yararlanabilmeleri için önce kendi primlerini belirli bir süre yatırmaları ve yeni oluşturulacak Esnaf Ahilik Sandığı'na borçlarının olmaması gerekecek. Esnafa işsizlik maaşında 1 Ocak’tan itibaren pirim toplanmaya başlayacak. Brüt asgari ücretin yüzde 2’si oranında prim alınacak. Devlet, yüzde 1 oranında katkı sağlayacak.  İşsiz kalan esnafa, son dört aylık prime esas kazancının yüzde 40’ı oranında işsizlik maaşı bağlanacak. Son üç yıl 600 gün prim ödeyenler 6 ay; 900 gün prim ödeyenler 8 ay; 1080 gün prim ödeyenler de 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek. MAAŞLAR 2023'TE ALINABİLECEK "Esnaf Ahilik Sandığı" adı verilen uygulamanın daha önce 2013'te hayata geçmesi planlanmış ancak ertelenmişti. Şimdi uygulamanın başlayacağı tarih 1 Ocak 2020 olarak açıklandı. Esnaf primlerini yıl başından itibaren yatırmaya başlayacak ve eğer işsiz kalırsa 2023 yılından itibaren de maaş alabilecek.
Yeni yıldan itibaren esnafın da iş yerlerini kapatıp ya da iflas edip, işsiz kaldıklarında devletten işçiler gibi ‘işsizlik maaşı’ alabilecekleri bir sistem yürürlüğe girecek.

Esnaf, kendi iş yerini çalıştırırken pek çok konuda yanında çalıştırdığı işçiden daha dezavantajlı konumda. Esnaf “işsizlik maaşı” alanında yeni yapılan bir düzenleme ile işçisi ile aynı şartlara kavuşuyor.

ESNAF AHİLİK SANDIĞI DEVREYE GİRİYOR

5510 sayılı kanunun 4/b maddesi kapsamında, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışmakta olanlar Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı sayılacak. 

ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞININ ŞARTLARI BELLİ OLDU

Esnafın bu ayrıcalıktan yararlanabilmeleri için önce kendi primlerini belirli bir süre yatırmaları ve yeni oluşturulacak Esnaf Ahilik Sandığı'na borçlarının olmaması gerekecek.

Esnafa işsizlik maaşında 1 Ocak’tan itibaren pirim toplanmaya başlayacak. Brüt asgari ücretin yüzde 2’si oranında prim alınacak. Devlet, yüzde 1 oranında katkı sağlayacak. 

İşsiz kalan esnafa, son dört aylık prime esas kazancının yüzde 40’ı oranında işsizlik maaşı bağlanacak. Son üç yıl 600 gün prim ödeyenler 6 ay; 900 gün prim ödeyenler 8 ay; 1080 gün prim ödeyenler de 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabilecek.

MAAŞLAR 2023'TE ALINABİLECEK

"Esnaf Ahilik Sandığı" adı verilen uygulamanın daha önce 2013'te hayata geçmesi planlanmış ancak ertelenmişti. Şimdi uygulamanın başlayacağı tarih 1 Ocak 2020 olarak açıklandı. Esnaf primlerini yıl başından itibaren yatırmaya başlayacak ve eğer işsiz kalırsa 2023 yılından itibaren de maaş alabilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.