Çay ve kahve içenlere çok kötü haber!-Türkiyede günde kaç bardak çay içiliyor

Sağlık 07.04.2019 - 22:59, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2231+ kez okundu.
 

Çay ve kahve içenlere çok kötü haber!-Türkiyede günde kaç bardak çay içiliyor

Çay ve kahve içenlere çok kötü haber!-Türkiyede günde kaç bardak çay içiliyor
LiveScienceʹın haberine göre, ABDʹde Vanderbilt Üniversitesiʹnde  görevli bilim adamı Jingjing Zhu liderliğinde yürütülen araştırma, yaşam süresini  artırdığı, depresyon, kalp krizi ve bazı kanser türlerinin gelişme olasılığını  azalttığı bilinen kahve ve çayın, günde en az iki fincan içildiğinde sigara  tiryakisi olmayanlarda bile akciğer kanseri riskini artırabileceğini ortaya  çıkardı.   Araştırma  kapsamında ABD ve Asyaʹda 1,2 milyon kişinin katıldığı 17  farklı araştırmanın verileri incelendi. Katılımcıların ortalama 8,6 yıl boyunca  takip edildiği ve 20 bin 500ʹden fazlasının süreç içinde akciğer kanserine  yakalandığı belirtildi. Uzmanlar, sigara içmeyenler için günde iki ya da daha fazla fincan  kahvenin, akciğer kanseri riskini yüzde 41, iki ya da daha fazla bardak çayın da  yüzde 37 oranında artırdığı sonucuna vardı. Risk oranında, kişinin yaşı, ırkı ve içtiği kahvenin türüne göre  önemli bir değişiklik gözlenmediği, bilhassa kafeinsiz kahvenin, kafeinli olandan  yüzde 15 daha yüksek risk oranıyla ilişkilendirildiği kaydedildi. Zhu, araştırmalarının gözleme dayalı olduğuna, kahve ile akciğer  kanseri arasındaki neden sonuç ilişkisini tam olarak bilmediklerine işaret  ederek, kavurma aşamasında ortaya çıkan bir durumun riski artırıyor olabileceğini  aktardı. Araştırmanın bulguları, Amerikan Kanser Araştırma Derneğiʹnin 31  Martʹta düzenlenen yıllık toplantısında sunuldu. Levine Kanser Enstitüsüʹnden doktor Julie Fisher, bulguları "ilginç ve  merak uyandırıcı" sözleriyle nitelendirirken, bu bağlantıya ilişkin daha fazla  araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.
Çay ve kahve içenlere çok kötü haber!-Türkiyede günde kaç bardak çay içiliyor

LiveScienceʹın haberine göre, ABDʹde Vanderbilt Üniversitesiʹnde  görevli bilim adamı Jingjing Zhu liderliğinde yürütülen araştırma, yaşam süresini  artırdığı, depresyon, kalp krizi ve bazı kanser türlerinin gelişme olasılığını  azalttığı bilinen kahve ve çayın, günde en az iki fincan içildiğinde sigara  tiryakisi olmayanlarda bile akciğer kanseri riskini artırabileceğini ortaya  çıkardı.

 

Araştırma  kapsamında ABD ve Asyaʹda 1,2 milyon kişinin katıldığı 17  farklı araştırmanın verileri incelendi. Katılımcıların ortalama 8,6 yıl boyunca  takip edildiği ve 20 bin 500ʹden fazlasının süreç içinde akciğer kanserine  yakalandığı belirtildi. Uzmanlar, sigara içmeyenler için günde iki ya da daha fazla fincan  kahvenin, akciğer kanseri riskini yüzde 41, iki ya da daha fazla bardak çayın da  yüzde 37 oranında artırdığı sonucuna vardı. Risk oranında, kişinin yaşı, ırkı ve içtiği kahvenin türüne göre  önemli bir değişiklik gözlenmediği, bilhassa kafeinsiz kahvenin, kafeinli olandan  yüzde 15 daha yüksek risk oranıyla ilişkilendirildiği kaydedildi.

Zhu, araştırmalarının gözleme dayalı olduğuna, kahve ile akciğer  kanseri arasındaki neden sonuç ilişkisini tam olarak bilmediklerine işaret  ederek, kavurma aşamasında ortaya çıkan bir durumun riski artırıyor olabileceğini  aktardı. Araştırmanın bulguları, Amerikan Kanser Araştırma Derneğiʹnin 31  Martʹta düzenlenen yıllık toplantısında sunuldu. Levine Kanser Enstitüsüʹnden doktor Julie Fisher, bulguları "ilginç ve  merak uyandırıcı" sözleriyle nitelendirirken, bu bağlantıya ilişkin daha fazla  araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.