Anayasa Mahkemesi, zabıtaların meslekten çıkartılmalarına dair düzenleme haberleri

Gündem 28.11.2018 - 14:39, Güncelleme: 01.12.2021 - 19:23 2741+ kez okundu.
 

Anayasa Mahkemesi, zabıtaların meslekten çıkartılmalarına dair düzenleme haberleri

Bilindiği üzere, 5393 yılı Belediye Kanununun 51 inci maddesinde; "Zabıtanın görev ve yetkileri Madde 51- Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular.
Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır. Belediye zabıta teşkilatının çalışma usül ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme,    MESLEKTEN ÇIKARILMA   , giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir. Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür.   Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir" hükmü bulunmaktadır. Anayasa Mahkemesi kararı için TIKLAYINIZ.   Dava konusu bir olayda, zabıta memuru olarak görev yapan davacının soruşturma sonucunda Disiplin Kurulu Kararı ile meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmış ve buna dayanılarak Belediye Kent Orkestrasına memur olarak atanmıştır.   Ancak, Danıştay'a intikal eden bu olayla ilgili olarak zabıtaların meslekten çıkarılma cezasının yönetmelikle düzenlenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay Onikinci Dairesi konuyu Anayasa Mahkemesine götürmüştür.   Anayasa Mahkemesi, davacıya verilen meslekten çıkartılma cezasının kanuni bir güvence altında olmadığını , bu haliyle Anayasa Mahkemesinin "suçta ve cezada kanunilik ilkesine" aykırılık teşkil ettiğini tespit ederek yasal düzenlemedeki "MESLEKTEN ÇIKARILMA " ibaresini iptal etmiştir.   Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandığı 28 Kasım 2018 tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek olup, bu süre zarfında konuya dair yasal düzenleme yapılacaktır.  
Bilindiği üzere, 5393 yılı Belediye Kanununun 51 inci maddesinde; "Zabıtanın görev ve yetkileri Madde 51- Belediye zabıtası, beldede esenlik, huzur, sağlık ve düzenin sağlanmasıyla görevli olup bu amaçla, belediye meclisi tarafından alınan ve belediye zabıtası tarafından yerine getirilmesi gereken emir ve yasaklarla bunlara uymayanlar hakkında mevzuatta öngörülen ceza ve diğer yaptırımları uygular.

Görevini yaparken zabıtaya karşı gelenler, kolluk kuvvetlerine karşı gelenler gibi cezalandırılır.

Belediye zabıta teşkilatının çalışma usül ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, 

 

MESLEKTEN ÇIKARILMA

 

, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir. Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür.

 

Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak yılı bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir" hükmü bulunmaktadır.

Anayasa Mahkemesi kararı için TIKLAYINIZ.

 

Dava konusu bir olayda, zabıta memuru olarak görev yapan davacının soruşturma sonucunda Disiplin Kurulu Kararı ile meslekten çıkarma cezası ile cezalandırılmış ve buna dayanılarak Belediye Kent Orkestrasına memur olarak atanmıştır.

 

Ancak, Danıştay'a intikal eden bu olayla ilgili olarak zabıtaların meslekten çıkarılma cezasının yönetmelikle düzenlenmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Danıştay Onikinci Dairesi konuyu Anayasa Mahkemesine götürmüştür.

 

Anayasa Mahkemesi, davacıya verilen meslekten çıkartılma cezasının kanuni bir güvence altında olmadığını , bu haliyle Anayasa Mahkemesinin "suçta ve cezada kanunilik ilkesine" aykırılık teşkil ettiğini tespit ederek yasal düzenlemedeki "MESLEKTEN ÇIKARILMA " ibaresini iptal etmiştir.

 

Bu karar, Resmi Gazete'de yayımlandığı 28 Kasım 2018 tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek olup, bu süre zarfında konuya dair yasal düzenleme yapılacaktır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gebzeninsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.